EN RU UA

Огляд програми WELL Health-Safety Rating

Огляд програми WELL Health-Safety Rating

Огляд програми WELL Health-Safety Rating

Рейтингова система оцінки WELL Health-Safety Rating була розроблена в 2020 році International WELL Building Institute (IWBI) у відповідь на пандемію COVID-19 для експлуатації та управління об’єктами нерухомості – нових і існуючих будівель. Метою WELL Health-Safety Rating є надання власникам і операторам великого та малого бізнесу необхідних кроків у вирішенні критичних проблем безпеки здоров’я та безпеки своїх співробітників та відвідувачів, та незалежної верифікації третьою стороною цих показників.

Система оцінки WELL Health-Safety Rating фокусується на шести основних темах, що включають:

  1. Процедури очищення та дезінфекції: миття рук; зменшення контакту з поверхнею; вдосконалення методів прибирання; вибір безпечних засобів очищення та дезінфекції.
  2. Програми готовності до надзвичайних ситуацій: розробка плану готовності до надзвичайних ситуацій; створення плану безперервності бізнесу, що визначає важливі бізнес-функції, необхідні для відновлення роботи, і реагує на результати дистанційної роботи та оцінки готовності до роботи; план здорового повернення після надзвичайної події (забезпечення ЗІЗ, зменшення спілкування та щільності розміщення, тощо); забезпечення ресурсами персоналу і проведення навчання, яке підтримують реагування користувачів на різноманітні надзвичайні ситуації; підвищення стійкості до надзвичайних ситуацій.
  3. Ресурси для охорони здоров’я: надання лікарняного листа; надання медичного страхування; підтримка та відновлення психічного здоров’я; забезпечення вакцинації проти грипу; заборона на паління та організація заходів для зменшення «пасивного» куріння.
  4. Управління якістю повітря та води: оцінка системи вентиляції; оцінка та обслуговування систем очищення повітря; розробка плану боротьби з легіонелою; контроль якості повітря та води; контроль вологи та появи цвілі.
  5. Залучення орендарів, співробітників та всіх зацікавлених сторін до обговорення стану внутрішнього середовища будівлі: зміцнення здоров’я та самопочуття; проведення перевірок харчових продуктів, що надаються закладами харчування.
  6. Інновації: запровадження власної інноваційної технології, методів або стратегій для формування безпечного та здорового внутрішнього простору, не передбаченої системою оцінки WELL Health-Safety Rating або досягнення результатів вищих за вимоги рейтингової системи оцінки.

Система оцінки WELL Health-Safety Rating охоплює 15 вищезазначених характеристик та передбачає оцінку офісів, банків, навчальних закладів, магазинів, ресторанів та кафе, готелів, стадіонів, яким можуть відповідати будівлі або окремі простори. Жодна із наведених стратегій не є обов’язковою. WELL Health-Safety Rating представляє різноманітний набір критеріїв, які можна налаштувати на основі функціонального призначення будівлі та адаптувати до потреб організації.